Senaste inläggen

Av inger Nilsson - 30 oktober 2016 15:04

ANNONS
ANNONS
Av inger Nilsson - 25 oktober 2016 16:02

Märta föddes 29 nov. 1906 och dog 17 jul. 2005. Min tvillingsyster Sylvie och jag saknar  vår rara mamma Märta.Hon var alltid hjälpsam och satt ofta barnvakt till våra barn. Om någon behövde husrum så hjälpte hon till Det var nog ganska arbetssamt att få oss tvillingar 1934. Då fanns det ju inga blöjor och så många det behövdes. De fick sys osh tvättas för hand.Mamma och vi bodde då hos mormor och morfar i huset på Snättringe. Huset var inte så gammalt så det var ganska modernt efter den tidens mått mätt.Det fanns rinnande vatten, el och en vedeldad panna i källaren. I källaren var ett ganska stort utrymme inrätt med badkar och en vedeldad pannmur. i den värmdes vatten till badkaret och i den kokades tvätt.

Mamma var en kreativ person. Hon tog körkort tidigt på vår morbror Svens lastbil. Hon sydde alla kläder till oss. Vi var likadant klädda tills vi var tretton år. Mamma berättade att när vi var fyra år såg hon i en tidning att overaller skulle bli moderna till barn.Då sydde hon overaller med mössor till. När hon var ute på promenad med oss kom det folk fram och tyckte vi var väldigt fina. Mamma var också väldigt modemedveten som ung. Modet var charleston och dans.  När vi var fjorton år 1948 gick hon på en damfriseringskurs på Anitaskolan. Hon satte upp en liten frisering i vardagsrummet på Dalkantsvägen i Snättringe där vi bodde. Innan jag åkte till realskolan på morgonen fick hon göra vågor i mitt hår med en elektrisk kam. Oj, så snygg man var.Mamma tyckte också det var kul att gå på olika kurser. Det var keramik, fotografering och matlagning. Hon var mycket intresserad av vegetarisk kost. Are Werland var förebilden. 1957 murade morfar upp huset på Häradsvägen till henne. Där satte hon upp en större frisering. Hon arbetade tills hon var 80 år. När hon var nittio år flyttade hon ut till lantstället Lövvreten och var pigg i många år. Hon rensade ogräs och grävde i rabatterna. STRONGT va! Tvillingarnas mamma blev 99 år. Hon är begravd på S:Botvids kyrkogård tillsammans med mormor , morfar och morbror Sven.

Mamma sa när något gick bra:DET GÅR SOM Å VALSA MED HÖNSAv inger Nilsson - 19 oktober 2016 17:08

    Den här vågen användes i mormor Cecilias affär på 20-talet. Den användes t.ex till att väga smör på. Smöret kom i stora förpackningar och då fick kunden säga hur stor biten skulle vara- Biten vägdes och slogs in i ett papper. Lite annorlunda än i dag.

Av inger Nilsson - 18 oktober 2016 12:01

I min blogg" Det var mycket man inte  berättade om förr" skrev jag om mormor Cecilia. Nu är det morfar Eriks tur.Han föddes 1883 och dog1968. Han var son till timmerman Johan Adolf Lundin och Anna Kristina Andersson. Mormor och morfar gifte sig 17/12 1905. De bodde i Kungsholms villastad, Erikslund. De fick tre barn, min mamma Märta, morbror Sven och lilla Karin som dog innan hon var två år.

Morfar berättade att han hade varit med och murat många bostäder i Stockholm. Det var ett tungt och riskabelt jobb. För att orka tog sig många en liten nubbe. Det bidrog förstås inte till säkerheten. Han beskrev också mursmäckornas arbete. Det var ett kvinnogöra. Tänk så slitsamt för dom att hela dagarna släpa på hinkar med bruk.

Morfar hade fyra syskon. Elsa, Martin, Henrik och Berta. Elsa blev gravid som ung utan att vara gift. Det var så skamligt att föräldrarna satte henne på Amerikabåten. Jag kan tänka mig hur hemskt det skulle kännas för henne att åka ensam till Amerika. Efter en tid åkte hennes fätman över och de gifte sig och bosatte sig i Pittsburg. De startade en plastfabrik och fick det bra ställt.

Morfar var omtänksam han hjälpte sina syskon med mat och pengar. De hade det ganska knapert. Min tvillingsyster , jag och mamma Märta bodde i villan i Snättringe hos mormor och morfar tills vi var åtta år. Jag minns faktiskt bara min mormor i förkläde. På lördagar och söndagar invaderades huset med syskon till mormor och morfar. Då stod mormor för mat och bak. Hon bakade ljuvliga tårtor med grädde och apelsinkräm. Mormor hade haft affär och bageri där mamma också hjälpte till. Morfar murade huset i Snättringe ung. 1929. Då var där  rena landet. En stor bondgård fanns där, Snättringe Gård och en del småhus runtomkring.

Morfar berättade vidare att när det var fint väder gick de till olika parker i Stockholm. De hade sill och potatis och nubbe med sig. Det var också gängslagsmål på olika ställen. Det beskrivs väldigt väl i Olle Adolpsons visa "Det stora slagsmålet på Tegelbacken. Det var grabbarna som hade ett sjuhelvetes humör och med knogjärn och med påkar skulle skipa rätt. Jag tycker det är roligt att skriva lite om gamla tider så kan mina barn och barnbarn läsa om det.

Min mormor sa "Har du sett mig flyga" kommentar till osannolikheten före flygåldern.

Samla gamla minnen medan du kommer ihåg dom tycker Bloggtanten 82 år.


Av inger Nilsson - 12 oktober 2016 17:02

Vid Lövvreten utsikt mot Gullsmorasjön.   

Av inger Nilsson - 9 oktober 2016 11:21

Min mamma Märta talade om för mig när hon levde att hon haft en lillasyster som hette Karin. Det talade man aldrig om det skulle tystas ner. Hon visste bara om att lilla Karin dog i sviterna efter kikhosta. Hon fick hjärnhinneflammation och dog när hon var några år. Jag har tagit reda  på när hon föddes och dog.

Karin Cecilia född 1909-11-17 Erikslund Kungsholms Villastad död 1911-07-20 Långsjötomten 47 Brännkyrka. Karin dog samma datum som familjen flyttade från Bromma till Brännkyrka. Hennes dödsorsak var: meningitis tbc. Hon blev ett och ett halvt år. Begravningen ägde rum I Brännkyrka kyrka tre dagar efter hennes död. Vilken sorg min mormor Cecilia måste ha burit under alla år coh inte kunnat tala med någon. Min mamma Märta var fem år när Karin dog. Hon måste väl undrat vart lillasyster tagit vägen. Jag har tänkt så mycket på henne nu och skulle vilja ha delat hennes sorg. Mamma Märta berättade att hon inte vågade säga när hon mådde dåligt för då blev hennes mamma Cecilia väldigt orolig. När Mamma Märta fick oss tvillingar Inger och Sylvie var det likadant. Jag kommer faktiski ihåg hennes oro.

Här lite data om mormor Cecilia och hennes barn:

Mormor Cecilia född ll/7-1884 död 24/11-1958 Hon fick tre barn.

Märta min mamma född 29/11-1906 död 16/7 2005

Sven min morbror född 27/4-1908 död 30/3-1992

och sist lilla Karin. Mormor var 22 år när hon fick min mamma Märta. Sedan blev det morbror Sven Och lilla Karin. Det var nog inte lätt i början av 1900-talet att få tre barn så tätt. Jag minns min mormor Cecilia som en väldigt stark och driftig kvinna. Hon månade mycket om alla sina syskon och om oss. Hon startade en affär med ett bageri där hon och min mamma jobbade.

Att jag skriver om detta som kanske inte har något allmän intresse är att jag ska sätta ihop alla mina bloggar till eftervärlden. Jag vet med mig själv att många frågor är obesvarade.

Ha det bra Kram från IngerSenaste inläggen

Presentation


mina intressen är mina 3 katter, trädgården och skolfrågor

Senaste kommentarerna

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ tremissar med Blogkeen
Följ tremissar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se