Senaste inläggen

Av inger Nilsson - 23 oktober 2017 10:47

Höstveckorna går verkligen fort med regn, sol och blåst. Jag har kört in ved i boden så jag hoppas att det räcker för vintern. Jag eldar jättemycket i mina kaminer för det blir en så härlig värme. Jag har det mesta klart ute just nu. Det kanske kan bli krattning längre fram om det inte blir snö tidigt. De flesta krukorna har jag tömt men jag har en del blommor som måste vara inne. Mina afrikanska liljor har jag satt uppe på ett kylskåp och ett frysskåp som jag har i ett utrymme som jag har lite värme på. Mina fem fuchsior sätter jag i pumphuset där det är fem plus på vintern. När min mamma Märta gick bort 2005 övertog jag en fuchsia som jag har delat under åren så det blivit fem krukor.

I helgen har jag gjort kåldolmar. Mina barn älskar kåidolmar. Det är inte lätt att få till dom. Jag tycker det är jobbigast att linda in köttfärsen och få kålbladen att sitta ihop. Gott blev det och uppskattat. Svampplockning blev det också. Det finns ju jättemycket trattkantareller, dessutom hittade jag ett ställe med svart trumpetsvamp. Det går säkert att plocka mer svamp. De fryser inte så lätt.

En fortsatt fin höst önskar Inger Bloggtanten 83 år ett tag till.  

ANNONS
Av inger Nilsson - 7 oktober 2017 15:32

Idag har vi röjt sly och buskar på vår lilla väg till Lövvreten. Det är en privat väg  och vägförening. Vi är

många som hjälps åt. Det är mina tre barn och barnbarn och Sylvies fyra barn och barnbarn. Alla har hus eller tomt. Mina barn har alla hus. Ingelas är färdigt och hon oTänk omch mitt barnbarn Anton bor där. Björns hus är snart färdigt som han bygger själv. Elisabeth och Per och mitt barnbarn Linus har snart den gamla ladan omgjord och färdigbyggd. Ingela och Björn bor här permanent. Elisabeth, Per och Linus har en liten lägenhet i Nykvarn. Efter avslutat arbete grillar vi korv och umgås.  

Det är mycket höstjobb på tomten. Jag tar bort vissna sommarblommor, delar på perenner. gräver i rabatter och rensar ogräs. Allt har vuxit så mycket i år och blivit för stort. Det är många dagar med regn och rusk. Alla höstens färger är ju underbara. Lyser solen en dag då blir man extra glad åt av att gå ut i skog och mark.

Jag har kluvit all ved färdig inför vintern. Det går åt mycket ved till mina kaminer. Jag har en braskamin och en gjutjärnskamin med prästkragar på. Det är en Bolinders nr. 101. Jag har fått den av min granne Kalle på Skiren. Han är borta sedan länge.

Kaminen är säkert mycket över hundra år. Den knastrar och sprider en härlig värme i vardagsrummet.

Lite poesi:

När dagarna är trista och grå, då tänker jag just som så:

Tänk hos Ida man skulle vara för hon är själva solen klara.

Höstkramar från Inger Bloggtanten 83 år


ANNONS
Av inger Nilsson - 19 september 2017 12:29

I fredags fiskade vi kräftor. Vi började med att gå till sjön som vi brukar och grilla hamburgare. Det var en fin kväll. Det är roligt att kunna vara tillsammans både gammal och ung. När skymningen kom la vi ut bete i kräftburarna. Det går nästan med vilket bete som helst. Kräftorna gillar varm korv också men vi betade med fisk. Det blev lite kyligt senare på kvällen. Tvillingsyrran Sylvie och jag nöjde oss med grillningen och vände hemåt. De andra vittjade ett par gånger på natten. De fick ett hundratal kräftor. På lördagsmorgonen kokade Ingela min dotter kräftorna som hon brukade. På kvällen dukade vi upp till fest hos Elisabeths. Per och Elisabeth har hela nedervåningen på den gamla ladan färdig och inredd. Så där finns det plats för många. Vi hade knytis så förutom kräftorna åt vi goda pajer och ost. Vi hade köpt lite goda vita viner till kräftorna. Det är verkligen skillnad på svenska kräftor och dom som kommer från t.ex Turkiet. Kräftorna som vi fiskar i Gullsmorasjön är verkligen aptitliga.  Vi var tolv vid bordet barn och barnbarn, Björn och hans Maria, Pers tvillingbror Erik och Lukas och Mikaelas sambo Andreas. Vi skojar och glammar och sjunger mycket. En trevlig fest blev det.

När jag var liten fanns det flodkräftor hur mycket som helst. Jag minns att min syster och jag fick vara med och fiska kräftor med vår morfar Erik. Vi gick i strandkanten och plockade. Sen kom pesten och nu har vi bara inplanterade kräftor.

I går började tranorna att samla ihops sig. Jag hörde deras höga läten.Det är alltid lika vemodigt när man ser fåglarna i stora formationer flyga iväg.

Lite poesi: VAR GLAD, SOM SPARVEN KVITTRAR OCKSÅ EN MULEN DAG.FÖR ILSKA ALLT FÖRBITTRAR, MEN GLÄDJE GER BEHAG.

Hej från Bloggtanten Inger.   Ni ska ha en fin höst hoppas jag.

Av inger Nilsson - 13 september 2017 13:59

I min förra blogg berättade jag om att min tvillingsyster Sylvie ocj jag började i skolan 1940, sex år gamla. Vi fick inga smörgåsar. De fick vi ta med hemifrån. Men vi fick en liten flaska mjölk. Jag tyckte det var jätteläskigt att ta bort kapsylen, därunder gömde sig en stor klump grädde, usch. Jag försökte pilla bort den och gömma den så gott jag kunde. Vilka minnen jag har. Jag tänker också på alla fina skolplanscher som fanns med under min skoltid. De illustrerade verkligen på ett bra sätt både blommor och djur. Kofamiljen på bilden köpte jag i småskolan när den skulle byggas om på 60-talet. Jag har flera skolplanscher i mitt lilla museeum på blommor, djur och en fin bild från ett skomakeri. Dessa bilder togs bort under min lärartid. Jag tycker att det skulle vara roligt att visa sådana bilder än idag. Barnen hade ju kunnat prata och skriva och lära sig vad hela kofamiljen heter. Det är viktigt att barnen får berätta för varandra och inte bara sitta och titta i paddan. Jag har också kvar en liten bokstavslåda av papp. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var roligt att lägga och skriva ord. I religion hade vi bilder som vi fick klistra upp i en bok när fröken hade läst högt. I trean fick vi börja i Segeltorps skola.

Lite poesi:jAG ÖNSKAR JAG VORE EN LITEN,LITEN MUS.SOM FICK EN EGEN LITEN VRÅ UTI DITT HJÄRTAS HUS.

Kramar från Bloggtanten 83 år  

Av inger Nilsson - 28 augusti 2017 17:00

Jag tyckte att det var roligt att komma tillbaka till skolan efter sommarlovet. Att mötas av glada barn  och kollegor och få höra hur sommaren varit. Ännu roligare var det att börja om med en ny etta, så förväntasfulla barn och föräldrar. Jag kan sakna allt detta ibland.

Nu ska jag berätta lite om när min tvillingsyster och jag började i Snättringe skola nära Stuvsta. Vi började i skolan när vi var sex år, 1940. Många tyckte att det var väl bra att börja så tidigt som möjligt. Det kanske inte var så lyckat. Vi var lite änsliga och höll varandra i handen. En snäll fröken fick vi. Jag tror hon hette Evy. Vi lärde oss att texta bokstäver och skriva skrivstil första terminen. Vi räknade förstås också och hade hembydskunskap. Jag har lite sparat från ettan, några blommor som jag ritat och målat. En julgranskaramell har jag också sparat. Den har jag satt i ett tittskåp tillsammans med mitt första gosedjur en liten katt och kläder som min mamma Märta sytt. Hon sydde alla kläder till min syster och mig. Vi var alltid lika klädda. Det var först när jag började i realskolan i Stockholm  och vi gick i olika skolor som vi började med olika kläder. I småskolan hade vi potatislov och skurlov. PÅ potatislovet åkte vi till vårt sommarhus,Lövvreten. Där hade vi stora potatisland, så det blev ett mycket plockande. På skurlovet hade vi lite annat för oss.Mamma Märta och mormor Cecilia gick på teater med oss. Jag kom ihåg att jag blev väldigt rädd när vi såg Snövit och de sju dvärgarna. VI kände tant Sigrid som städade i småskolan. Jag har tänkt på det efteråt. Tänk att knäskura med såpa och borste så många och stora golv, så slitsamt. Jag kan känna skurdoften än i dag.Min förtsta skolväska av läder sydde vår skomakare i Snättringe. Han hette Nyberg. Jag har den kvar. Den hänger på en krok i mitt lilla museum. På samma krok hänger en hollandshätta som vår duktiga mamma sydde.

NÄR DU RÄKNAR VÄNNERS SKARA LÅT MIG EN AV DEM FÅ VARA

Kramar till er från Bloggtanten Inger  

Av inger Nilsson - 7 augusti 2017 11:49

Det är roligt att ha olika växter som blommar. På våren lökväxter, sedan sommarblommor och  nu höstanemoner, stormhatt, flox och rudbeckia den gamla sorten. Jag ska klippa ner de vissna blommorna på stäppsalvian. Jag läste i en trädgårdstidning att då blommar de om i september. Vi har nu äntligen fått regn. Det har varit kraftiga skurar som  inte är så bra för blommorna. Men regnet var verkligen välkommet. Jag har så fina flitiga Lisor som jag fått av en kollega från skoltiden, Solvej. De blommar mycket ända in på hösten. Nu tar jag det lite lugnt. Jag har skadat hälsenan och ska gå på sjukgymnastik. Det är inte lätt att vara still när jag är van att hålla igång. Mitt barnbarn Linus har sommarlov så han hjälper mig med gräsklippning. Han fyller femton år idag så jag ska gå på en lten fest. Den hålls i den gamla ladan på Lövvreten som har inretts till ett jättefint hus av Linus mamma och pappa.

Lite poesi:

PLOCKA LIVETS ROSOR MED EN VARLIG HAND

TÄNK PÅ ATT ÄVEN TÖRNEN VÄXER DÄR IBLAND 

Sensommarhälsningar från Bloggtanten Inger 83 år  

Av inger Nilsson - 28 juli 2017 18:09

Ingela bjöd på goda bakverk på sitt födelsedagskalas. Hon är jätteduktig på att baka. Jag tror att hon brås på min mormor Cecilia.Hon hade bageri i Snättringe på 20-talet. Jag minns hennes gräddtårta med apelsinfyllning och hennes kubbar. Ingela hade bakat sju sorters kakor, Det är en gammal tradition från förr. Hon hade också gjort tre jättegoda tårtor. Innan vi gick lös på alla dessa godsaker fick vi goda pastasallader och hembakat bröd. Ingela bakar också knäckebröd. Detta med en klick smör på är läckert.

Vi hade olika tema utifrån Ingelas intressen  från småbarnsåren till vuxen. Det blev balettdans, scouter och hästar m.m Det är klart att jag talade om hur snäll och hjälpsam och vilken duktig pedagog hon är. Andra hade gjort lite kul om hennes bakintresse, hästar, pyssel, blommor,lite roliga fester och mycket annat. Elisabeth och Per sjöng. Det höjer verkligen stämningen med sång och musik. Elisabeth var toastmaster. Hon och Per hade jobbat på att det skulle bli en trevlig fest. Det blev det verkligen också.

INGELA

JAG HÄR EN BUKETT DIG SKÄNKER

AV ROSOR OCH AV BLAD

VAR GÅNG JAG PÅ DIG TÄNKER

SÅ KÄNNER JAG MIG GLAD  

Senaste inläggen

Presentation


mina intressen är mina 3 katter, trädgården och skolfrågor

Senaste kommentarerna

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ tremissar med Blogkeen
Följ tremissar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se